Listen to this article

Може ли човек да се научи да управлява лодка

aЯн Хой казал на Конфуций:
– Веднъж пресичах дълбокия поток Шаншен и лодкарят управляваше лодката като всемогъщ Бог. Аз го попитах:
– Може ли човек да се научи да управлява лодка?
Може – отговорил той. – Това може да направи добър плувец, а ако той е и гмуркач, тогава може да се научи да управлява лодка даже без да я е виждал. Аз попитах как, но той не пожела да говори с мен. Позволете да попитам какво означава това?
– Когато лодкарят е казал, че на изкуството му може лесно да се научи добър плувец, той е имал предвид, че такъв плувец забравя за водата – отговорил Конфуций – А когато е казал, че гмуркачът може да научи изкуството му даже без да вижда лодката, той е говорил за това, че за такъв човек водната бездна е все едно суша и да се преобърне в лодката, е все едно да падне от каруца. Пред него даже да се преобръща и превърта как-во ли не, това няма да наруши спокойствието му. Каквото и да се случи с него, той ще е безметежен!
В игра, в която се залагат камъчета, ти ще си ловък. В игра, в която залагат злато, ще си загубиш главата. Изкуството във всички случаи е едно и също, но вниманието ще се прехвърли върху външни неща. Този, който е невнимателен към външното, не е изкусен във вътрешното.

Проверете също

ПЕПЕЛЯШКА

Живял някога благородник, на когото първата съпруга починала и той се оженил повторно за надменна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.