Listen to this article

ПЕТЛЕТО, КОТАРАКЪТ И МИШЛЕТО

                                     

ЖАН ДЬО ЛАФОНТЕН

–Къде си бил целия ден, скитнико? – запита майката сина си, едно живо и май множко любопитно мишле.
–О, мамо, не ми се карай! – каза мишлето, като вдигна острата си муцунка. – Да знаеш колко много неща имам да ти разказвам!
–Обзалагам се, че си извършил някоя от твоите лудории, а, безделнико?
–Не , не, мамо! Слушай. Тая сутрин излязох от избата. Като си подтичвах по двора, изведнъж забелязах две животни, които не бях виждал досега.
–Господи! – прекъсна го изплашената майка мишка. – Какви бяха те?
–Не знам. Едното, с войнствен вид, имаше на главата си яркочервен шлем, гласът му беше остър и дързък. Какво грозно животно! Очите му бяха кръгли и зли. От време навреме разперваше над бедрото си някаква особена ръка, облечена с пера и попрехвръкваше.
–А! – възкликна майката мишка, като въздъхна с облекчение. – Ти си видяло петела! А другото животно какво беше?
–О, другото животно беше много хубаво! – каза с въодушевление неопитното мишле. – Кожата му беше от гладко кадифе, опашката му дълга и мека, имаше уши и мустаци като нас! Ако онова грозно животно не беше ме изплашило ненадейно с дрезгавото си провикване, веднага щях да се затичам натам и да се хвърля в прегръдките му! Ала аз бързо побягнах и ето ме тук!
–Клетото ми дете, добре, че си се отървало! – каза майката мишка. – Животното, което ти е харесало, крие под кадифето на краката си железни нокти – то е било котката, нашият ужасен враг, който всеки ден изяжда много любопитни и неопитни мишки като тебе.
–Бррр… – извика мишлето разтреперано. – Ами другото, грозното животно?
–Това, което ти наричаш грозно животно, е било едно невинно петле. Вярно е, че то се надува с пернатата си опашка и с червения си гребен, който прилича на шлем, но всъщност то е безобидно животно… Както виждаш, никога не бива да се доверяваш на външността, мишле мое!

=========================================================

Пенко, надявам се, че си добре и здрав!

Пенко, изпращам ти един материал за Жан дьо Лафонтен и негови басни,  защото този писател е роден на 8 юли 1621г. За съжаление пропуснах да ти представя навреме този факт  и с всеки изминал ден все повече се отдалечаваме от неговата 400-на годишнина, която би било хубаво да се отбележи по някакъв начин. Особено в приказен сайт като твоя. Ако материалът, който подготвих  и ти изпращам, те интересува и допада, можеш да го използваш. Предлагам ти преписани няколко басни от Жан дьо Лафонтен с илюстрации от италианския художник Кремонини, които намерих в старо книжно издание на Издателство на ЦК на ДКМС „Народна младеж“ от 1960г. Сега ти изпращам няколко басни, преписани и със заснети илюстрации от тази книга – от 60-те години. Утре мога да ти изпратя още няколко, ако искаш. Написах ти кратка биография на Жан дьо Лафонтен за твое сведение. Нея и басните, заедно със снимките на рисунките, поставям като прикачени файлове. Започвам с биографията на Лафонтен. Очаквай в няколкото мои писма да намериш по една басня с илюстрациите към нея, за да е по-ясно какъв материал има за всяка една басня.

Юлия Момчилова

Проверете също

ПЕПЕЛЯШКА

Живял някога благородник, на когото първата съпруга починала и той се оженил повторно за надменна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.