Listen to this article

Наслаждения и съвършенство

aВ древни времена живеел един много богат човек, който направил жертвоприношение, изискващо да даде всичко, което има. Той обаче не бил искрен – искал да спечели известност и слава на човек, направил такова жертвоприношение, жертвайки предмети, които за него вече не са ценни, а са като стари, безплодни и осакатени крави.
Този човек имал син, който се казвал Начикетас. Момчето видяло, че баща му е постъпил неправилно, че е нарушил обета си и че трябва да загине. В Индия родителите са живи богове и децата не смеят в тяхно присъствие да говорят без разрешение или пък да правят каквото и да било, те трябва просто да стоят. Затова момчето се приближило до баща си и не смеейки да се обърне, направо го попитал:
– На кого ще ме дадеш? Жертвоприношението изисква да бъде дадено всичко.
Бащата бил много огорчен от въпроса и отговорил:
– Какво говориш, дете мое? Нима бащата може да даде собствения си син?
Момчето повторило въпроса си втори и трети път, докато бащата накрая се разсърдил и казал:
– Ще те дам на Яма (бога на смъртта).
И момчето наистина отишло при Властелина на смъртта. Бог Яма обаче не си бил у дома и на момчето се наложило да чака три дни пред вратата му. На третия ден Яма се върнал.
– А, учен човек – казал той, – ти си ме чакал три дни, без да хапнеш нищо. Ти си човек, достоен за дълбоко уважение. Добре дошъл! Много съжалявам, че ме е нямало, когато си пристигнал. Но за това ще те възнаградя. Помоли ме за три неща – по едно за всеки ден чакане.
Първата ми молба е баща ми да престане да ми се сърди, да бъде добър с мен и да ме познае, когато ми разрешиш да се върна.
Яма обещал, че това ще бъде изпълнено.
Следващата молба се отнасяла до разясняване на жертвоприношението, което пренасяло човека на небето.
След това момчето изказало третото си желание: "Аз съм в пълно недоумение. Когато човек умира, едни казват, че той продължава да съществува и след това, а други – че вече го няма. Искам да получа вашите разяснения по този проблем!"
Този въпрос смутил Яма. Той бил готов да изпълни другите желания, но тук казал: "Дори боговете от древността са се затруднявали да отговорят на този въпрос. Не е лесно да бъде разбран този закон. Помоли за нещо друго, не настоявай, освободи ме от необходимостта да изпълня това желание." Но Начикетас бил решителен юноша и казал: "Ти, Властелин на смъртта, казваш, че даже боговете са имали съмнения по този проблем и че не е лесно подобни неща да бъдат разбрани. Но аз не мога да намеря друг наставник, подобен на теб, така че никоя друга милост не може да замени тази."
Тогава Яма казал: "Поискай синове и внуци, които да живеят по сто години, поискай добитък, слонове, коне, злато. Поискай земно царство и колкото искаш дълъг живот. Или избери други милости, които според теб са равни на тези. Мога да те надаря със способността да удовлетвориш всичките си желания. Помоли даже за тези неща, които е най-трудно да получиш в този свят. Ето, виж тези небесни девици, тази музика, тези колесници, подобни на които смъртните не познават; нека те да ти служат, о, Начикетас, но не ме питай за тайната на смъртта."
"Всичко това, о, Властелин на смъртта, са подходящи неща – те изтощават енергията на сетивата. Даже най-дългият живот е кратък. Запази си конете, тан¬цьорките и музикантите. Богатството не може да удов¬летвори човека. Нима ние ще съхраним своите богатства, когато те погледнем в лицето? Не, ние живеем точно толкова, колкото ти пожелаеш. Затова тази милост, за която те помолих, вече е единствената, която искам да получа от теб."
На Яма се харесала смелостта на момчето и той казал: "Действително, дете мое, съвършенството е едно, а наслаждението – друго. Тези две неща, имайки различен резултат, определят човека. Този, който избира съвършенството, става чист. Този, който избира наслаж-дението, не достига истинската цел. Съвършенството и наслаждението сами се предлагат на човека и само мъдрият ги изследва, и отличава едно от друго. Той из¬бира съвършенството като по-висше в сравнение с наслаждението, но глупавият избира наслаждението зара¬ди своето тяло. Ти, Начикетас, след като обсъди природата на нещата, които са така желани в този свят, съвършено правилно ги отхвърли." След това Яма започнал да учи Начикетас на тайните на живота и смъртта.

Проверете също

ПЕПЕЛЯШКА

Живял някога благородник, на когото първата съпруга починала и той се оженил повторно за надменна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.