Listen to this article

Каква е разликата

aВеднъж попитали Бодхидхарма: "Каква е разликата между живота на великия мъдрец и всекидневния живот на обикновения човек?"
Бодхидхарма отговорил: "Това е подобно на есенна па-яжина. Някои погрешно я приемат и взимат за пара, но всъщност това е паяжина, носеща се из въздуха. Средният човек вижда мъдреца и смята живота му за точно толкова обикновен, колкото и своя собствен, а в същото време просветленият човек вижда нещо свято в живота на средния човек."
Един човек дошъл при велик художник и казал: "Искам да се науча да рисувам бамбук. Какво трябва да правя?"
Учителят отговорил: "Първо иди в джунглата и живей три години сред бамбука. Когато почувстваш, че ти си станал бамбук, се върни."
Човекът си заминал и не се върнал. Минали три години. Учителят чакал, чакал, а после се оказал принуден да тръгне да търси този човек и да види какво се е случило – защото, ако сте станали бамбук, как бихте могли да се върнете при учителя?
Когато учителят дошъл, той видял, че човекът стои сред бамбукова горичка. Духал вятър, бамбукът се люлеел и танцувал, а заедно с него се люлеел и танцувал и човекът.
Учителят го разтърсил и казал: "Какво правиш? Кога мислиш да рисуваш?"
Онзи отговорил: "Забрави за това. Остави ме на мира! Не ми пречи."
На учителя се наложило насила да го влачи към дома. Той казал: "Сега си готов да рисуваш бамбука, защото сега познаваш отвътре какво е това бамбук."

Проверете също

ПЕПЕЛЯШКА

Живял някога благородник, на когото първата съпруга починала и той се оженил повторно за надменна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.