Listen to this article

Ароматът на истината

aЕдин знаменит, уважаван от всички и влиятелен търговец дошъл при Бахаудин Накшбанди. Той заявил по време на открито събрание:
-Дошъл съм, за да отдам себе си в твое разпореждане и на разположение на твоето учение. Моля да бъда приет за ученик.
Бахаудин го попитал:
-Защо мислиш, че можеш да получиш полза от учението?
Търговецът отговорил:
– Всичко, което знаех и обичах в поезията и ученията на древните, това, което е запечатано в книгите им, намирам у теб. Всичко, което другите суфистки учители проповядват, разказват и предават от мъдреците, аз намирам фактически у теб в пълнота и съвършенство, които не срещам при тях. Аз гледам на теб като на равен сред равните с великите, защото мога да усетя във всичко, което те обкръжава, аромата на истината.
Бахаудин заповядал на този човек да си иде, като казал, че ще му съобщи решението си дали може да го вземе за ученик. След шест месеца Бахаудин извикал търговеца при себе си и го попитал:
– Готов ли си публично да влезеш в диспут с мен?
Той отговорил:
– Да, с любов и с удоволствие.
По време на сутрешната среща Бахаудин извикал този човек от кръга на слушателите и му заповядал да седне до него. На останалите казал:
 – Това е еди-кой си, известен на всички, крал на търговците на този град. Преди шест месеца той дойде
тук, смятайки, че може да улови аромата на истината във всикчко, което ме заобикаля. Търговецът казал:
-Този период на изпитание и усамотяване, тези шест месеца без възможност да погледна Учителя дори отдалеч, това изгнание ме накара още по-дълбоко да се потопя в истинското, за да мога най-малкото да съхраня поне някакви отношения с този, на когото искам да служа – със самия Бахаудин ел Шах, съвършено идентичен с Великия.
Бахаудин казал:
– Шест месеца минаха, откакто беше тук. Ти работе¬ше в своя магазин и четеше трудовете на великите суфии. Ти обаче можеше да изучаваш мен, след като ме възприемаше като равен на знаещите от миналото, защото всяка седмица аз идвах по два пъти в твоя магазин. През изминалите шест месеца, в течение на които ние не поддържахме контакт, аз четиридесет и осем пъти посетих твоя магазин. В много от случаите ние даже разговаряхме, тъй като аз правех някои покупки или продавах нещо. Заради стоките и благодарение на простата промяна на външността ми ти не ме позна. Къде остава тогава усе¬щането за "аромата на истината"? Търговецът мълчал:
– Когато се приближиш до човека, когото другите наричат Бахаудин, ти можеш да почувстваш, че той е въплъщение на истината. Когато обаче срещнеш човека, който се нарича търговеца Хвадже Алави (един от псевдонимите на Бахаудин), ти не можеш да различиш аромата на истината в това, което обкръжава Алави. Ти осезаемо откриваш в Накшбанди само това, което проповядват другите, без те самите да го притежават. В Алави ти не намираш това, което представляват мъдрите, но това, което те не са. Стиховете и ученията, за които ти спомена, са само външни прояви. Ти се храниш с външните прояви, не наричай това духовност.

Проверете също

ПЕПЕЛЯШКА

Живял някога благородник, на когото първата съпруга починала и той се оженил повторно за надменна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.