Listen to this article

Трите архата

aТрима архата неотклонно молили Буда да им позволи да изпитат чудо. Буда поставил всеки от тях в тъмна стая и ги заключил. След дълго време Благословения ги извикал и попитал за видяното от тях. Всеки разказал различни видения.
Буда казал: "Сега трябва да се съгласите, че чудесата не са полезни, тъй като вие не сте усетили главното чудо. Защото сте могли да усетите битието извън зримото и това усещане е могло да ви насочи извън пределите на земята. Но вие сте продължили да осъзнавате себе си, седящи на земята и вашите мисли са притегляли към земята вълните на стихиите. Набъбването на стихийните облаци предизвика сътресения в различни страни. Вие разрушихте скали и унищожихте с ураган кораби.
Ето, ти си видял червен звяр с огнена корона, но огънят, извлечен от теб от бездната, подпали домовете на беззащитни – иди и помогни!
Ти си видял гущер в облика на дева, ти застави вълните да отнесат рибарските лодки – побързай да помогнеш!
Ето, ти си видял летящ орел и ураганът отнесе реколтата на трудещите се – иди и ги възмезди!
Къде е ползата от вас, архати? Сова в хралупата си би прекарала времето си по-полезно. Или се трудите с пот на лицето на земята, или в минута на уединение се Възвисявате над земята. Но безсмисленото възмущение на стихиите нека да не бъде занимание на мъдрия!"
Истина е, перо, паднало от крилото на малка птичка, предизвиква гръм в далечни светове. Вдишвайки въздух, ние се приобщаваме към всички светове.
Мъдрият върви от земята нагоре, защото световете ще разкрият един на друг своята мъдрост.

Проверете също

ПЕПЕЛЯШКА

Живял някога благородник, на когото първата съпруга починала и той се оженил повторно за надменна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.