Listen to this article

Сутрешна търговия

aЕдна сутрин Бахаудин Накшибанди дошъл на бухарския пазара с дълъг прът в ръка. Той започнал да вика с хриплив глас, докато не се събрала тълпа, породена от подобно поведение на човек с такава репутация и достойнство.
Когато се събрали стотици хора, недоумяващи какво да мислят или да правят, Бахаудин вдигнал своя прът и започнал да преобръща подносите със стока. Скоро бил обкръжен от купчини плодове и зеленчуци.
Емирът на Бухара изпратил човек в дома на Бахаудин, молейки го незабавно да се яви в двореца и да обясни поведението си.
Бахаудин отговорил:
– Заповядайте да съберат юристите, висшите придворни, министрите, военачалниците и най-знатните търговци награда!
Емирът и съветниците му решили, че Бахаудин е полудял. Като решили да изпълняват капризите му, докато не съумеят да го изпратят в Обителта на здравето, повикали изброените от Бахаудин.
Когато се събрали всички, Бахаудин влязъл в залата за приеми.
– Без съмнение – казал емирът – вие, високопочитаеми Бахаудин, разбирате защо сте тук. Знаете също и защо присъстват всички останали. Затова, моля ви, ка¬жете ни всичко, което трябва да кажете. Бахаудин казал:
– О, Височайши Врати на мъдростта! На всеки е известно, че поведението на човека се приема за показател на неговите ценности. При нас това е достигнало такава степен, че за да бъде един човек приветствай или одобряван, той трябва всичко на всичко да се държи по определен начин, независимо от това, какво е вътрешното му състояние. И обратното, ако човек просто прави нещо,
което подлежи на порицание, той бива порицаван.
Владетелят казал:
– Ние все още не разбираме на какво се опитвате да ни научите.
Бахаудин отговорил:
– Всеки ден и всеки час у всеки човек присъстват мисли и несъответствия, на които ако бъде дадена воля, те ще имат точно толкова пагубни прояви, колкото и моите на пазара. Моето учение се състои в това, че тези мисли и несъвършенство заради недостатъчно разбиране също вредят и задържат развитието на обществото и човека, както и ако той се държеше разюздано -даже повече.
– Какво е решението на проблема? – попитал владетелят.
Решението – казал Бахаудин – е в това, да се осъзнае, че хората трябва да станат по-добри вътрешно, а не просто да бъдат сдържани от обичая от прояви на гРубост и разрушение или да се поощряват да не ги проявяват.

Проверете също

ПЕПЕЛЯШКА

Живял някога благородник, на когото първата съпруга починала и той се оженил повторно за надменна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.