Семето и плодът

aКаквато е причината, такъв е и резултатът. Каквото е семето, такъв ще бъде и плодът. Каквато е постъпката, такива ще са и последствията.
Селянинът засажда две семена в една и съща почва. Едното семе – на захарна тръстика, другото – на ним, тропическо дърво с дървесина и листа с много горчив вкус. Двете семена са в една и съща почва, получават една и съща вода, еднаква слънчева светлина, еднакъв въздух; природата им дава една и съща храна. Два мънички кълна се подават навън и започват да растат. Какво става със семето на нима? То се превръща в растение с горчилка във всяка жилка, докато всяка жилка на захар¬ната тръстика е сладка. Защо природата е толкова добра към едно растение и толкова сурова към друго?
Не, природата не е добра или жестока. Тя работи по неизменими закони. Природата само помага да се проявят качествата на различните семена. Храненето само спомага за разкриването на качествата, криещи се дълбоко в семето. Качеството, което притежава семето на захарната тръстика, е сладко. Затова тя няма да е нищо по-различно от това, да е сладка. Качеството, което притежава семето на нима, е горчиво. Затова растението няма да притежава по-различни свойства от това, да е горчиво. Каквото е семето, такъв ще е плодът.
А селянинът отива към дървото на нима, три пъти му се кланя, обикаля дървото сто и осем пъти, а след това му поднася цветя, благовония, свещи, плодове, сладки.
След това започва да се моли: "0, дух на дървото ним, бъди милостив, дай ми сладките плодове манго; искам сладките плодове манго!" Бедният дух на дървото ним не е в състояние да ги даде, няма власт да направи това. Ако някой иска сладките плодове на мангото, то той трябва да посади семена на дървото манго, и тогава няма да му се налага да иска помощ от някого, тогава всички плодове, които ще получи, ще бъдат сладките пло¬дове на мангото. Каквото е семето, такъв ще е и плодът.
Трудността ни, неведението ни се крие в това, че когато садим семената, сме невнимателни. Ние продължаваме да сеем семената на ним, а когато дойде време да се берат плодове, изведнъж се сещаме, че ни се искат сладките плодове на мангото и се отдаваме на рев и молби, и упование в плодовете на мангото. А смисъл няма никакъв.

Check Also

ГЪЛЪБИЦАТА И МРАВКАТА

Една ожадняла гълъбица с бели пера потапяше човката си в бистър ручей, когато една мравка …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.