Home » ПРИКАЗКИ » Пълна картина

Пълна картина

aЦял живот двама братя живели зад високите градски стени. Никога не виждали нито полета, нито градини. Ето че веднъж решили да отидат на село.
Вървели братята по пътя и видели оран, на която работел земеделец. Гледали го те и се чудели:
"Какво прави той? Разкопава земята и оставя в нея дълбоки бразди! Защо трябва да се разваля равната земя, покрита с нежна зелена трева?"
След това видели как той хвърля семена в браздите.
-Луд някакъв! – възкликнали те. – Взема хубава пшеница и я хвърля в калта!
– Не ми харесва селото – казал раздразнено единият от братята, – тук живее странен народ.
И се върнал в града.
А вторият брат останал на село. Само след няколко седмици забелязал поразителна промяна. Засятото поле започнало да се покрива с млада зеленина, още по-прекрасна и нежна от предишната. Това откритие така го впечатлило, че той писал на брат си да дойде, без да се бави, и сам да види какви чудесни промени са настъпили на село.
Брат му дошъл и истински се възхитил.
Времето минавало и зелените кълнове се превръщали в златни класове. Сега те разбрали защо се е трудил земеделецът. Когато пшеницата узряла, той донесъл коса и започнал да коси. Тогава нетърпеливия брат се развикал:
-Този човек е ненормален! Толкова труд хвърли през тези месеци, отглеждайки чудесна пшеница, а сега я реже със собствените си ръце! Що за глупост! Тежко е да се гледа това! Отивам си обратно в града!
А търпеливият брат останал на село. Той наблюдавал как земеделецът събира реколтата в хамбара, как ловко отделя зърното от плявата и изпаднал във възторг, като видял как събрал сто пъти повече пшеница, отколкото посял. Едва сега разбрал всичко от край до край: всяко действие на земеделеца имало някакъв смисъл, имало определена цел.
Същото е и с Бога. Всичките му замисли са за наше благо. Но смъртният, като вижда само малка част от неговото творение, не може да се добере до същността и смисъла на действията на Всевишния.

Check Also

Юлия Mомчилова

  Юлия Mомчилова е музикант по образование и професия. Автор е на голям брой приказки, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.