Home » ПРИКАЗКИ » Последното стъпало

Последното стъпало

aВ Тайланд има много древен храм. В самото начало на сътворението Бог се разгневил на един ангел. Ангелът бил обвинен в неподчинение и това било толкова сериозно, че Бог го хвърлил на Земята и той долетял да живее като невидим змей в същия този храм.
В храма имало кула със сто стъпала и всеки поклонник, желаещ да влезе в него, трябвало да изкачи кулата. Това била част от поклонничеството. Бог казал на ангела: "Ти ще живееш на първото стъпало на кулата и всеки път ще се изкачваш с поклонниците, които ще идват тук."
В Тайланд делят съзнанието на сто стъпала, а змеят можел да се изкачи само до това ниво, на което се намирало съзнанието на поклонника. Ако поклонника достигал двадесетото стъпало, то и змеят можел да се изкачи само до двадесетото. И Бог му казал: "Ако три пъти стигнеш до последното стъпало, ще бъдеш освободен от греха." Само Веднъж обаче змеят успял да се изкачи до последното стъпало.
Не по-малко от десет хиляди поклонници Всеки ден идвали в древния храм. Изтекли, изминали хилядолетия, все идвали и идвали поклонници. И змеят следвал всеки от тях. Само понякога, много рядко, той достигал двадесет и петото стъпало, още по-рядко – петдесетото и само веднъж – стотното, след което пак падал на първото стъпало. С времето змеят станал много, много умен и разбрал: видимо е, че няма никаква надежда – та напи той трябва три пъти да стигне до последното стъпало и едва тогава грехът му ще бъде опростен.

Check Also

Юлия Mомчилова

  Юлия Mомчилова е музикант по образование и професия. Автор е на голям брой приказки, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.