Home » ПРИКАЗКИ » Нили

Нили

aНякой разбрал, че Нили дава на учениците си не само упражнения, музика и зрелища, но поощрява четенето на книги и събрания в екзотични места. Един критик казал на мъдреца:
– Аз вече забравих отколко години вие се борете против подобен фалш и повърхностност! Сега откривам, че вие самите използвате това в своето така наречено учение. Прекратете незабавно тази практика или ми я обяснете!
 Нили отговорил:
– Не съм длъжен нито да се отказвам от нея, нито да я обяснявам, но с радост ще ви разкажа за нея. Аз давам упражнения на хората, които могат да разберат за какво са те. Повечето не разбират това и приличат на човек, който е дошъл в кръчмата и се е влюбил в кръчмарката, вместо да яде супа. Хората неправилно възприемат музиката, затова аз ги лишавам от музика дотогава, докато не започнат да извличат полза от нея, а не да се забавляват с нея. Докато не разберат за какво е необходима музиката, те я използват подобно на хората, които стоплят ръцете си на огъня, на който може да се приготви нещо за ядене. Що се отнася до заобикалящата обстановка, то определени нейни видове се култивират от естети, които по този начин лишават сами себе си от по-нататъшна ценност и учат другите да се спират, преди да са постигнали нещо, което наистина си струва. Те са подобни на хора, които, тръгнали на поклонение, могат да мислят само за броя направени крачки.
Що се отнася до упражненията, не бих могъл да ги давам на някого, вместо да му позволя да чете книга, докато той не усвои, че има нещо по-дълбоко от повърхността. Когато вдишваш аромата на плода, не бива да се забравя, че той е тук, за да бъде изяден. Никой не протестира срещу вдишването на аромата, но най-вероятно ще умре, ако престане да се храни.

Check Also

Юлия Mомчилова

  Юлия Mомчилова е музикант по образование и професия. Автор е на голям брой приказки, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.