Кола

aИзучаването на човека включва в себе си три науки. Първата – това е науката на обикновеното знание; втората – на необичайните вътрешни състояния, често наричани екстаз; третата е много важна – това е науката на истинската реалност, за това, което лежи отвъд пределите на първите две.
Само реалното вътрешно знание носи знанието на науката на истинската реалност. Първите две науки само отразяват – всяка по своему, третата. Те са почти без-полезни без нея.
Да си представим кочияш. Той седи на капрата на колата и управлява коня, който тегли колата след себе си. Колата -това е интелектът, висшата форма, впределите на която ние се намираме, когато осъзнаваме своето съществуване и решаВаме какво да правим. Колата дава възможност на коня и на човека да действат. Това ние наричаме ташкил – Външна обвивка или формулировка.
Конят е движещата сила, той е енергията, наричана понякога емоционално състояние или друга сила. Той е необходим, за да приведе колата в движение. Човекът е онзи. който възприема по най-добрия начин целта и възможностите на ситуацията и насочва колата в даденото направление, за да достигне целта.
Всеки от трите елемента, взет поотделно, е способен да изпълни своите функции, при това достатъчно правилно. Общата функция обаче, която ние наричаме движение на колата, не може да се осъществи дотогава, докато действията на трите елемента не бъдат съгласувани по правилния начин.
Само човек – реалното аз, знае връзката между колата, коня и кочияша, а също така и как да свърже техните действия.
Велика работа според разбирането на суфите е знанието как да се комбинират функциите на трите елемента. Твърде много пътници, неподходящ кон и твърде лека или тежка кола – и резултатът няма да бъде постигнат.

Check Also

Юлия Mомчилова

  Юлия Mомчилова е музикант по образование и професия. Автор е на голям брой приказки, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.