Замяна

aПопитали един суфистки шейх защо не е приел да ръководи група ученици, желаещи да се прехвърлят при него от предишния си наставник.
Той казал:
-Тази ситуация прилича на ситуацията на живота на растението или на друго растящо същество. Да си вка¬раш в главата нещо, принадлежащо на процеса на  умиране, означава да вземеш участие в този процес. Отделните части могат да продължат да процъфтяват, особено ако вложената в тях енергия е била голяма. Но самото растение, носейки у себе си признаците на смъртта, ще пренася тази тенденция върху всичко, което се докосне до него като цяло.
Някой попитал:
– Но каква е ситуацията в тези исторически примери, когато реформатори и различни деятели фактически са поемали от други ръководството на дейността и тя е продължавала с още по-голям размах?
Той отговорил:
– Това се отнася не към школите на обучение, а към светската дейност, която е имала реален смисъл само във въображението на повърхностните хора и на тези, които виждат външната страна.

Check Also

Братче и сестриче, Двамата старци и месечината, Златното момиче, Хитрата лисица, Иванка и Марийка

Ангел Каралийчев Имало едно време Приказки Съдържание:Братче и сестричеДвамата старци и месечинатаЗлатното момичеХитрата лисицаИванка и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.