Двама сина

aЕдин човек имал двама сина. И по-малкият казал на баща си: "Татко! Дай ми полагащата ми се част от имението." И баща им разделил имението. След няколко дни по-малкият син събрал всичко и тръгнал за далечна страна и там прахосал всичко, водейки охолен живот. Точно по това време настъпил голям глад в тази страна и той изпаднал в нужда. Тогава отишъл, цанил се при един стопанин и той го пратил да му пасе свинете на полето. Младежът бил радостен да се нахрани с остатъците, които хвърляли на свинете, но никой не давал на него.
Като дошъл на себе си, си казал: "Колко наемници при баща ми имат излишъци от хляб, а аз умирам от глад! Ще стана, ще отида при баща си и ще му кажа: "Татко! Аз съгреших срещу небето и пред теб и даже не съм достоен да се наричам твой син, приеми ме като свой наемник."
Станал и отишъл при баща си. Когато бил още далеч, баща му го видял и го съжалил. Като дотичал до него, го прегърнал и разцелувал.
Синът му казал: "Татко! Аз съгреших срещу небето и пред тебе и вече съм недостоен да се наричам твой син."
А бащата казал на робите си: "Донесете най-хубавите дрехи и го облечете, дайте му пръстен на ръката и обувки на краката. И доведете угоено теле и го заколете: Ще ядем и ще се веселим, защото синът ми беше мъртъв и оживя, изгуби се и се намери." И започнали да се веселят.
Големият син бил на полето. Като се връщал, приближавайки къщата, чул пеене и ликуване. И като повикал единия от слугите, попитал: "Какво става?" Онзи му казал: "Брат ти дойде и баща ти закла угоено теле, защото го намери в добро здраве."
Той се разсърдил и не искал да влезе. Баща му излязъл и го повикал, но той казал в отговор на баща си: "Ето, колко години ти служа аз и никога не съм престъпвал указанията ти, но ти никога не ми даде и козленце, за да се повеселя с приятелите си. А когато синът ти, прахосал имението ти по блудници, дойде, ти заколи за него угоено теле."
А баща му казал: "Сине мой! Ти винаги си с мен и всичко мое е и твое. А за това трябва да се радваме и да се веселим, че брат ти беше мъртъв и оживя, беше загубен и се намери."

Check Also

МЪДРИЯТ СТАРЕЦ

Руска народна приказка Така ли е било или не – не зная, ала както съм …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.