Listen to this article

Дарове

aЕдин суфистки майстор веднъж обявил, че той възражда церемонията на дароподнасянето, съгласно която, всяка година се поднасят дарове в гробницата на един от прославилите се учители.
Хора от всички съсловия надошли от далечни места, за да дадат своите дарове и да чуят, ако е Възможно, нещо от учението на майстора.
Суфият заповядал даровете да бъдат положени на пода, в центъра на залата за приеми, а всички, които ги донесли, да се разположат в кръг. След това той застанал в центъра на кръга.
Вдигал даровете един след друг. Тези, на които било написано име, ги връщал на собственика. "Останалите са приети – казал той. – Вие всички сте дошли, за да получите урок. Ето го и него. Сега имате възможност да разберете разликата между нисшето и висшето поведение.
Нисшето поведение – това е онова, на което учат децата, и то представлява част от тяхната подготовка. То се състои в получаването на удоволствие от даването и приемането. Но висшето поведение е да се дава, без човек да се привързва с думи или с мисли към някаква отплата за това. И така, издигнете се до такова повеление, от малкото към голямото.
Този, който продължава да се задоволява с малкото, няма да се издигне. Не трябва да се получава възнаграждение под формата на удовлетворение на по-ниско ниво. Това е самият смисъл на учението за сдържаността. Освободете се от удоволствията от нисш произход – да си мислите, че сте направили нещо добро и осъзнайте великото постижение – да правите нещо действително полезно."

Проверете също

ПЕПЕЛЯШКА

Живял някога благородник, на когото първата съпруга починала и той се оженил повторно за надменна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.