Голяма разлика

aПопитали един дзенмайстор: "Какво правихте обикновено преди да станете просветлен?"
Той казал: "Обичайните ми занимания бяха сечене на дърва и носене на вода от кладенеца."
След това го попитали: "А сега, когато сте станал просветлен, какво правите?"
Той отговорил: "Какво повече бих могъл да правя? Сека дърва и нося вода от кладенеца."
Питащият, естествено, бил озадачен. Той попитал: "Каква е разликата тогава? Преди просветлението вие сте правили това и след просветлението правите същото. Къде е разликата?"
Майсторът се засмял и казал: "Голяма е разликата. Преди ми се налагаше да правя всичко това, а сега всичко става естествено. По-рано трябваше да правя усилие: преди да стана просветлен, това беше задължение, което ми се налагаше да изпълнявам, да го правя с нежелание, заставяйки себе си. Правех го, защото ми беше заповядано да го правя. Учителят ми ми заповядваше да сека дърва, затова го правех. Но дълбоко в душата си се ядосвах, макар външно да не казвах нищо.
Сега аз просто сека дърва, защото познавам съпътстващите това занятие красота и радост. Нося вода от кладенеца, защото това е необходимо. Това вече не е задължение, а моята любов. Аз обичам стареца. Застудява се, зимата вече чука на вратата, ще ни трябват дърва. Учителят с всеки ден остарява. Ще му трябва повече топлина. Жилището му трябва добре да се отоплява. Именно заради тази любов аз сека дърва. И заради тази любов нося вода от кладенеца. Сега се появи голяма разлика. Няма нежелание, няма съпротивление. Аз просто откликвам на момента и на текущата необходимост."

Check Also

Юлия Mомчилова

  Юлия Mомчилова е музикант по образование и професия. Автор е на голям брой приказки, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.