Listen to this article

Ученикът на мъдреца и слонът

aВ една гора живеел мъдрец, който имал много ученици. Той ги учел на следната истина: "Бог живее във всички вещи и знаейки това, вие трябва да се покланяте на колене пред всичко, което видите."
Веднъж един от учениците му отишъл в гората за дърва. По пътя видял носещ се насреща му побеснял слон. Човекът, който яздел слона, извикал: "Махни се от пътя, бързо се махни от пътя! Слонът побесня!" Но ученикът, вместо да се махне, си спомнил уроците на учителя си и започнал да разсъждава: "В слона живее Бог, също както и в мен. Богът не може да нанесе каквато и да е вреда на Бога. Защо да бягам?"
Мислейки по този начин, той останал на мястото си и приветствал слона, когато той се приближил. Ездачът продължавал да вика: "Махни се от пътя!", но ученикът не помръднал. Бесният слон го хванал, вдигнал го във въздуха и с всичка сила го хвърлил на земята. Ученикът там и останал да лежи, целият в кръв и в безсъзнание. Мъдрецът, като чул за нещастния случай, дошъл с другите си ученици, за да отнесе пострадалия у дома. Когато след известно време ученикът дошъл на себе си, той разказал какво му се е случило. Мъдрецът му отговорил: "Приятелю мой, истина е, че Бог се проявява във всичко, но ако той беше в слона, той е бил също и в ездача. Кажи ми защо не обърна внимание на предупрежденията му?"

Проверете също

ПЕПЕЛЯШКА

Живял някога благородник, на когото първата съпруга починала и той се оженил повторно за надменна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.