Предпазливост

aЯн Хе, докато се готвел да заеме поста на наставник на войските на цар Лингун, попитал Цюй Боюй:
– Как да постъпя в дадения случай? Тукашният цар има природна склонност към убийства. Ако не бива удържан, опасността грози цялото ни царството. Ако бъде удържан, опасността грози мен. Неговите знания са достатъчни, за да разбере чуждите грешки, но са недостатъчни, за да разбере своите.
Какъв чудесен въпрос! – възкликнал Цюй Боюй. – Пази се от него! Бъди внимателен с него. Бъди точен в поведението си! Най-добре е външно да се сближиш с него, но в сърцето си да запазиш хармония. Но и в едното и в другото се крие опасност. Сближаването не трябва да бъде дълбоко, а вътрешната хармония не трябва да става явна. Ако се сближиш дълбоко, ще паднеш и ще загинеш. Ако вътрешната хармония стане явна, ще ти спечели добро име и слава и ще се превърне в беда, в зло. Когато той се държи като дете, и ти се дръж като дете заедно с него. Когато не се съобразява с ранга, и ти не се съобразявай заедно с него. Като преминава всички граници, и ти преминавай заедно с него всички граници. Когато постигнеш това, ще можеш да се сближиш с него и да го освободиш от грешките му.
Виждал ли си как щурец богомолка в гнева си пляска с крила, като препречва пътя на каруца? Без да осъзнава, че не може да я спре, той надценява силите си. Пази се! Бъди предпазлив! Ако кичейки се със заслуги, започнеш па ги оценяваш, ще направиш същата грешка.
Знаеш ли как човек храни тигър? Не би се решил да даде на тигъра живо животно, защото, докато го убива, тигърът ще изпадне в ярост. Няма да се реши да му даде целия труп на животното, защото, докато го разкъсва, тигърът ще изпадне в ярост. Своевременно храни гладния, разбирайки какво го разярява. Тигърът и човекът принадлежат към различни видове. Човекът задоволява тигъра и той му се умилква; противоречи му – и тигърът го убива.
Този, който е отглеждал коне, е изнасял тор с кошове и урина със стомни. Но ето че внезапно са налетели комари и щръклици, той внезапно удря коня и онзи, като разкъсва юздите, му счупва главата и му натрошава гърдите. Нима не е необходима предпазливост?
Прекалената грижа и любов могат да доведат до гибел.

Check Also

Юлия Mомчилова

  Юлия Mомчилова е музикант по образование и професия. Автор е на голям брой приказки, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.