Site icon www.prikazki.com

Недобро храносмилане на стомаха

Един човек дошъл при Бахаудин Накшбанди и казал: 
– Аз съм бил при много учители, изучих много пътища, всеки от които ми донесе много полза и всякакви изгоди. Сеза искам да стана един от твоите ученици, за да мога да пия от извора на знанията и по този начин да стана напреднал на тариката – мистичния път.
Бахаудин, вместо да отговори направо на въпроса му, заповядал да донесат обеда. Когато било донесено блюдото с ориз и печено месо, той започнал да слага пред госта една след друга пълни чинии. След това му дал плодоВе и сладки. После заповядал да донесат още блюда – плодове, салати, сладки. Отначало човекът бил поласкан и тъй като Бахаудин изразявал видимо удоволствие при всяка глътка, която правел госта, той ял колкото може. Когато темпото му се забавило, суфисткият шейх показал признаци на голямо неудоволствие и за да избегне раздразнението му, нещастният човек добросъвестно изял още едно блюдо. Когато той вече не можел да преглътне нито зрънце ориз и в ужасно неудобство се отметнал на възглавниците, Бахаудин се обърнал към него със следните думи:
– Когато дойде да ме навестиш, ти беше толкова пълен с необработени учения, колкото сега си препълнен с месо и ориз. Ти чувстваше неудобство, а тъй като не си свикнал с духовното неудобство в реален вид, ти го интерпретираше като глад за по-нататъшни знания.
Недобро храносмилане на стомаха – това е твоето състояние.

Exit mobile version