Home » ДАРЕНИЯ ЗА БЕЖАНЦИТЕ » КАК ДА ДАРИМ

КАК ДА ДАРИМ

 

Материалът е от сайта

logo-bg

Страната ни традиционно няма опит в приемането на големи бежански общности в последните години. Кризата в Сирия обаче доказа, че нестабилността на едно така близо до нас място се отразява пряко и в нашето ежедневие. Всички чуваме по медиите за настъпващите бежанци от Сирия, които ще залеят България като потоп. Истината е, че като граждани на Европейския съюз и подписали конвенцията на ООН за право на убежище, ние, като демократична страна, сме морално ангажирани да предоставим убежище на бягащите от конфликти.

Кризата в Сирия не е от вчера. Вече 2 години и половина това, което започна като протести с искания за реформи, бе удавено в кръв. Експерти прогнозираха отдавна вероятността бежанци да преминат през Турция и да се озоват в нашата страна. Това, че се оказахме неподготвени за една такава вълна всъщност се дължи на редица фактори, сред които липсата на ясна стратегия за реакция при кризи, въпреки, че ЕС заяви, че ще подпомогне страната ни.

В съседна Турция сирийските бежанци надхвърлиха цифрата 500 000 души. Те са настанени в палаткови лагери, а в лагера Киллис във фургони. По самата граница, но от сирийска страна има около 10 лагера. Те са под ничия егида. Условията, в които живеят хората, са трудни най-вече заради климата по тези места, липсата на достъп на големи хуманитарни организации до лагерите, липсата на храна и чиста питейна вода. През зимата температурите падат под нулата, вали дъжд, а понякога и сняг. Документален филм по темата за живота в зимни условия в палатка, създаден от сирийски журналист в България съвместно с Нова Телевизия, можете да видите тук.

Искаме слънце

През лятото темепратурите достигат 54 градуса на сянка. Това кара шепа хора да се осмелят да пропътуват 2000 километра в търсене на спасение в друга държава, а една от тях е България. По данни общият брой сирийски бежанци в България в момента (от началото на кризата в Сирия през 2011 г.) са 3000 души.

Пристигайки тук, повечето бежанци, както казахме, идват с по една дреха на гърба си и най-вече без спестяванията си, които са отишли за каналджиите, готови да им покажат спасителната межда. Тези, които са без документи, биват задържани в институции от затворен тип (това са „домовете” в с. Бусманци и с. Любимец). Другите биват разпределяни по приемателните центрове на Държавна Агенция за бежанците към Министерски съвет (това са центовете в кв. овча Купел в София, център в с. Баня и център в с. Пъстрогор). Вероятно ще бъдат открити още няколко временни центъра. От преди два дни заработи център във Враждебна, такъв ще бъде токрит в Елхово и ако се наложи в Харманли и с. Калоян.

Там те получават следното: подслон ( в момента към дата 18 септември центорвете са препълнени, така че спят по няколко семейства на едно място), здравни осигуровки, купуват им се билети за градския транспорт, но не мога да уточня на какъв период, и по 65 лв. на човек за всякакви нужди – ХРАНА (не им се дава храна от Агенцията), кухненско оборудване ( не разполагат с кухня, в която да готвят, тоест всеки се нуждае от поне едно котлонче), лекарства, други ежедневни консумативи като санитарни материали, най-вече Памперси, дамски превръзки, сапуни, пасти за зъби, препарат за пране и т.н. Това статукво продължава за тях до момента, в който получат статут или отказ за статут. По данни на Държавната Агенция за бежанците през настоящата година и към дата края на м. Август (2013) 3017 лица са потърсили закрила. На 10 лица е предоставен бежански статут, на 641 – хуманитарен такъв, а на 264 е отказано признаването на статут. Останалите са в процедури. Сред подалите през м. Август лица искане за закрила, са 233 деца.

Лицата, получили статут ползват известни привилегии – това са здравни осигуровки, право на включване в интеграционии програми и др. ако подадат молба за включването в Наионланата програма за интеграция на бежанци (нека някой експерт по бежански въпроси допълни информацията, ако желае). Тези с хуманитарен статут на практика получават правото временно да пребивават на територията на България. От момента на получаването на статут лицата имат (към днешна дата – 19 септември) 5 дневен срок да напуснат центъра.

Основният проблем, който хората срещат е трудността в комуникацията заради езиковата бариера. Те преминават през кратък курс по обучение на български език, който обаче се оказва недостатъчен. Затова НПО се е ангажирала да издаде малък българо-арабски разговорник. Отделно хората имат нужда от придружаващи ги лица за превод в различни институции като болници, детски градини, админстративни ведомства. Отново неправтелственият сектор се е ангажирал да запълни чрез доброволчески кампании този вакуум. Езиковата бариера е причина много от бежанците, макар и със здравно осигурителни права, да не могат  да бъдат записвани при личен лекар, тъй като лекарите често отказват да приемат чужденци. Така те не могат да бъдат лекувани адекватно или поне да им се изпишат нужните медикменти. Освен това те често стават жертва на финансово изнудване.

Относно необходимостта от адаптирани млека – в Сирия кърменето не подлежи на никакви семинари, то е напълно етстествен процес. Но преживявайки бомбардировки, обстрел, преминаване през граници, болести и глад, майките губят много често в резултат на стреса способността си да кърмят. След проведен разговор с международна организация, е заложена стратегия да се обучават бременните как да започнат да кърмят като преодолеят стреса, но за вече изгубилите тази възможност, бебетата трябва да се хранят с адаптирани млека.

Изхождайки от всички гореизброени факти, граждански неправителствени организации в сътрудничество с държавни ведомства, организират кампании за подпомагане на бежанците у нас.

Те се делят основно на: – предметни дарения; – парични дарения идоброволна помощ.
След като координирахме услията си няколко групи доброволци, разделихме условно кампаниите и на териториялен принцип. Затова и така ще ги опишем тук заедно с групата доброволци, която обгрижва съответния център за настаняване на бежанци.

Моля, прочетете внимателно следващите редове, за да изберете начина си, по който можете да подпомогнете бежанците. Смятаме, че подпомагането на тези хора, които остават в повечето случаи гладни и на произвола, е превенция към  наруашаването на законите от тяхна страна в търсене на препитание.

ПРЕДМЕТНИ ДАРЕНИЯ

I.   Гр. София, кв. Овча Купел, Център за настаняване на бежанци към ДАБ и II. Новооткрит център в кв. Враждебна.

Групи и лица, които го обгрижват – Хуманитарна помощ за бежанците в България (Страница във Фейсбук); Главно мюфтийство в България; частни лица: Камелия Шопова, Петя Петрова (Муазен), Самах, Сафие Терзи, Захри Дормушев и др.

Основни нужди на двата центъра. Колегите от тази група са разделили кампаниите на две – активни и текущи. Активните са тези, които са прироритени към дадения момент!

А) Активни кампании –
* Адаптирани млека НАН1 на Нестле. За закупуване на по-големи количества можем да ползваме отстъпки до 20 и повече %. Ако желатете да се включите по тази точка, обадете се да извършим заедно закупуването.
* Памперси и/или многократни пелени.
* Посуда всякакъв вид – чинии, чаши, шоли, метални купички, тигани, тенджери, прибори, чайници, джезвета и т.н.
* Към момента за център Враждебна спешно са необходими санитарни материали – сапуни, шампоани, пасти, четки за зъби, кърпи, дамски превръзки и др. Там са настанени около 400 души вече.
* Одеала и постелъчно бельо – миналата седмица ( в началото на септември) раздадохме заедно с фондация „Мухаммед” над 300 одеяла.
* Пакетирани храни в срок на годност – консерви, ориз, захар, олио, брашно, леща, боб и др.

Б) Текущи кампании
* Детски колички – нуждаем се от 2-3 броя в резерв към момента.
* Дрехи – Моля пращайте дрехите според сезона. Към момента зимни връхни дрехи основно, както и детски. Да са ИЗПРАНИ и сортирани по вид – дамско, мъжко, детско (от 0-3 г, 3-10 г.10-16 г). Моля, слагайте етикети с тиксо на пликовете за по-лесната им селекция в складовете!

За дамските дрехи се налага едно уточнение и то важи за всички центрове – много жени идват от провинцията в Сирия, там дрес кодът е малко по-консервативен, но не  бурки.   Така че потници и разголени рокли са по-малко желани.   Но дълги поли, дънки, блузи с дълги ръкави, туники, манта са подходящи.

Обувките, ако ще дарявате, нека са здрави и с неразлепени подметки. Дарете ги във вид, в който самите вие бихте носили!

* Книги – имаме отворена кампания за даряване на книги на арабски език; Детски книжки на арабски език (търсим печатница за отпечатване на детските книжки в малък тираж, канцеларски материали за децата, интерактивни игри – не се сърди човече, шах, табли и др.).

Адреси и координати, към които можете да насочвате даренията за Център 1 и 2:
–   Ул. Княз Борис 154А, Петя Муаззен (магазин за чанти и магазин 4 сезона). Основно се приемат дарения от АКТИВНИТЕ кампании (памперси, млека, дамски превръзки, книги,, канц. Материали за децата и др.) поради по-малкия обем склад. Магазин 4 сезона е с работно време от 10 до 19 часа, събота до 13 часа, неделя Почивен ден. Каквото и да донесете, можете да го оставите на момичетата на касата.
–   По куриер от страната за София, адресът е: 1060 София Цар Самуил
кв. Възраждане, ул. Цар Самуил №72 (офис на Еконт Ескпрес). Титуляр: Петя Муазен. 0878404346. Приема също само дарения от АКТИВНИ кампании.
–   Ж.к. Дружба, бл. 50 вх. В, ет. 5, ап. 5, Камелия Шопова.Това е домашен адрес и на него също се приемат главно дарения за АКТИВНИ кампании (млека, памперси, книги и др. по-необемисти пакети).
–   Бул. Илиенско шосе 1, там, където се разедлят трамвай 6 и 12, голяма сграда с паркинг. На втория етаж е Съвет на жените бежанки. Има табела на фирма Филкаб. (Там можете да оставите всичко,  и най-вече дрехи и обувки). Бежанците ходят всеки вторник и петък от 10.00 до 14.00 да плучават кавото им е необходимо.  Има вероятност скоро адресът на Съвета да се промени, но засега остава този.

III.   Транзитен център в с. Пъстрогор, обл. Свиленград и IV. Център за настаняване в село Баня, Новозагорско.

Групи, неправителствени организации и лица, които го обгрижват – група във Фейсбук „Приятели на бежанците”, Агенция за Европейска интеграция, Фондация „Подари усмивка”, Главно мюфтийство.  Описваме нуждите както те са ги заявили.

Нужни неща за дарение:
–   Детски колички към настоящия момент.
–   Зимни дрехи и обувки за всички възрасти от 10 м. до 80 години. Моля пращайте дрехите според сезона. Към момента зимни връхни дрехи основно, както и детски. Да са ИЗПРАНИ и сортирани по вид – дамско, мъжко, детско (от 0-3 г, 3-10 г.10-16 г).
Обувките, ако ще дарявате, нека са здрави и с неразлепени подметки. Дарете ги във вид, в който самите вие бихте носили!
–   Играчки за децата.
–   Домакински съдове и одеяла.

Адреси за приемане на помощи към Цетрове 2 и 3.

София:
–   ул. Любен Каравелов 83/точно на ъгъла на Л. Каравелов и Гечкенли/, фондация „Неогенезис“ за контакти: Елена Банова, 0889 575 343, от 10:00 до 17:30
–   бул. Христо Ботев 54, за контакти: Симеон Цончев, телефонът ще бъде публикуван допълнително, както и ще уточним часовете с г-н Цонче
–    ул. Могилата 10, България Терм ООД, за контакти: 02 862 43 19; 02 962 46, от 08:30 до 17:30
–   бул. Христо Ботев 77, АРАБИС, за контакти: 02/ 417 95 7, от 12:00 до 18:00
–   ул. Солунска 26, Център за либерални стратегии, за контакт: 02/ 9818926, 02/9861433, от 10:00 до 17:30
–   Главно мюфтийство и райнонните подразделенияhttp://www.grandmufti.bg/bg/component/content/article/3897.html

Пловдив,
–   ул. Пещерско шосе 30, за контакти: 032 395 777, от 09:00 до 18:00

Варна
–       ул. „Македония“ 4- партер. Тел за контакт 0899987364.Моника Гецова.

Ловеч
–   ул. Райна Княгиня 2, за контакти: 068 625 619, от 09:00 дo 18:00

Русе
–    за контакти Исхак Джонев – 0886 937 624, и Десислава Радева – 0889 389 698.

Хасково
–   Агенция за Европейска интеграция, бул. Съединение 10, офис 1, тел. 038/62 0054, моб. 0888 139 333, е-mail: eia.bulgaria@gmail.com.

Димитровград
–   Фондация „Подари усмивка“, Наталия Делчева, ул. Георги Сава Раковски 16, офис 3, тел. 0885 77 97 42

ПАРИЧНИ ДАРЕНИЯ

По сметките на:
–   Български червен кръст, Национална кампания за бежанци – Банкова сметка за дарения от граждани и фирми в лева: БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ , УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД, BG06UNCR76301000030265, UNCRBGSF
Всеки може да дари 1 лев със SMS на 1466 за всички мобилни оператори.
Онлайн на сайта на БЧК.
–   УНИЦЕФ – кампания за Сирия на страницата на организацията. http://www.unicef.bg/proekti/Pomogni-na-detsata-ot-Siriya/17
–   Съвет на жените бежанки в България – Банка ДСК ЕАД, IBAN     BG75STSA93000020753054, BIC STSABGSF.
–   Група Приятели на бежанците по сметка към Фондация Център за правна помощ – Глас в България. IBAN: BG16 STSA 9300 0021 2558 00; BIC:STSABGSF; БАНКА ДСК ЕАД, КЛОН МОСКОВСКА; В ОСНОВАНИЕ ЗА ПРЕВОДА впишете : Дарение
–   На ръка или с банков превод на някои от посочените лица след уточняване. Пазете платежните си нареждания и/или разписки и изисквайте касова бележка за закупени от нас посредниците стоки!!

–   Можете и да дойдете с някой от нас когато закпуваме стоките и да ги платите лично.

ДОБРОВОЛНА ПОМОЩ

Тук се включва оказването на всякакъв вид подкрепа от нематериален характер. Моля, според региона в който се намирате, изберете лице за контакт в случай, че можете да покриете нуждите от доброволна помощ.
–   Предоставяне на жилище за безвъзмездно ползване на лица (семейства), получили статут.
–   Приемане на бежанци за пациенти от лични лекари доброволци, също и педиатри.
–   Сформиране на мобилни лекарски екипи по места, които да извършат специализирани прегледи в сътоветния център, с цел предписване на медикаменти и общо здраве. Да включват по възможност Акушеро-гинеколог, кардиолог, желателно ендокринолог (за хората с диабет). СПЕШНО! Центровете са в регионите София, Нова Загора, Свиленград.
–   Извършване на преводи от и на арабски на бежанци при контакти с институции и др. http://cvs-bg.org/general-bg/ic201/
–   Обучение по български език.
–   Настойничество на непридружените деца и младежи след получаването им на статут. Към момента се счита, че има 98 непридружени деца и младежи под 18 г. възраст. Известен е случай, в които получавайки статут и неспособен да се самоиздържа, младеж бяга обратно през границата, където бива задържан, осъден и преместен в затвор за малолетни. Тъй като законодателството не позволява в момента осиновяването на деца без придружител, ако желаете можете да подпомагате конкретно дете по време на престоя му в центъра. За целта отново се свържете с някоя от посочените групи или страници във ФБ.
–   Занимателни игри с деца бежанци, включването  им в различни социални дейности на ниво общини, читалища и други.
–   Наемане на лица, получили статут, на работа чрез граждански договор и др.
–       Доброволци при раздването на помощи.
–       Предоставянето на помещения за временно позлване като складове, доброволен транспорт в случай на нужда и всичко, с което можете да сте полезни да се активизира по-бързия достъп на помощи до нуждаещите се.

Допълнете. Пишете ни.

Скъпи съфоромци и гости   ,
последвалите слова ги написахме поради голямата заетост на членовете на Фондация Движение на българските майки, с надежда, че това ще подпомогне както нашата работа, така  и на тези които имат различни колебания за това……
КАК, КЪДЕ И КАКВО ДА ДАРИМ?

Да дариш е прекрасно чувство, което изпълва душата. Много деца се нуждаят от нашата помощ – била тя физическа, духовна или материална. Фондация „Движение на българските майки“ приема всякакъв вид дарения, които да допринесат за осъществяването на целите й, а именно по-малко деца в институции и по-добри условия на живот. ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК С ЖЕЛАНИЕ БИ МОГЪЛ ДА ДАРИ.

ДА ДАРИШ ВРЕМЕ
В дейността на Фондацията едно от основните неща е контактът с децата, които са като птички в клетка, жадуващи за лично отношение и внимание. Те много рядко имат връзка с околния свят извън оградата на дома.
Ако Вие имате СВОБОДНО ВРЕМЕ, можете да дойдете с нас, да прегърнете дете, да поговорите или поиграете с него, да изпеете песен или разкажете история.
Ако Вие сте човек със знания, които могат да спомогнат на нашата дейност и имате свободно време, ние ще се радваме на вашата помощ.
ДБМ организира различни акции за събиране на средства и дарения, и винаги имаме нужда от подкрепа. Ако вие имате свободно време и искате да помогнете – елате при нас.
ДБМ има складове за даренията, които изискват постоянно сортиране и пакетиране. Ако вие имате свободно време, ще се радваме на вашата помощ.

ПРЕДМЕТНИ ДАРЕНИЯ
Всеки желаещ да дари дрехи, обувки, играчки, пособия и храни за домовете, с които работим, може да се сърже с член на фондацията.
За да улесним нашата работа, за да спестим ценно време и за да може децата да получат неща, които са използваеми, МОЛЯ дарителите да се съобразят със следните неща:
– Дрехите и обувките да са в подходящ за употреба външен вид. Прегледайте ги , дали не са протрити и дори скъсани или много замърсени, защото в такъв случай те са неизползваеми и ако ни ги дадете ние губим ценно време да подбираме това, което можем да занесем на децата. Ако след малка поправка те отново ще са годни за употреба, моля да сторите това преди да ни ги донесете.
– Когато нещата са за различни възрасти и размери, моля да ги сортирате преди да ги донесете.
– Всички играчки, пособия и други предмети се чупят и цапат. Ако искате да ги дарите, моля прегледайте ги предварително.
– Даряването на храни за институциите в РБ става срещу сертификат за произход и срок на годност. Ако желаете да закупите като частно лице хранителни продукти, можете да сторите това в някои от веригите хранителни магазини,  хипермаркети или борси, където могат да издадат такъв или дори само фактурата би послужила като доказателство.

ФИНАНСОВИ ДАРЕНИЯ
Всяко физическо или юридическо лице може да да дари средства по банковата ни сметка. Всеки дарител има право да даде указания за използване на средствата, да изисква документи и отчетност за оползотворяването им.

КООРДИНАТИ на Фондация Движение на Българските майки и нейните членове можете да намерите на първа страница на Темата – Движение на Българските майки, която е закована в този подфорум или в сайта ни http://fdbm.org/site2/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.