Site icon www.prikazki.com

ЗАЯКЪТ И КОСТЕНУРКАТА

ЖАН ДЬО ЛАФОНТЕН

Един ден костенурката каза на заека:
-Да се обзаложим ли, че ще успея да те надбягам?
-Ти ли? – учуди се заекът и измери с поглед костенурката, като че я виждаше за пръв път.
-Да, аз. Да се обзаложим ли?
-Според мене, ти си полудяла. Най-бавното животно, което съм виждал, иска да надбяга заека, най-бързото горско животно?! Почакай тук малко – ще ида да ти намеря четири листа от една билка, която лекува луди.
Но костенурката възрази:
-Не съм полудяла, зайко, и съм готова да се състезавам по бягане с тебе… стига да не се откажеш, като знаеш, че ще победя аз.
-Да не съм луд! Приемам да премеря силите си с тебе, щом желаеш, макар че не мога да разбера как се осмеляваш да ми правиш подобно предложение.

Установиха разстоянието, което трябваше да пробягат – съвсем късо разстояние за заека!
-За мене това разстояние е нищо! – заяви пъргавото животно, преди да беше даден знакът за тръгване. – Аз съм свикнал да създавам трудности на ловджийските кучета, когато ме преследват в гората и се мъчат да ме настигнат. Тогава, естествено, бързам! Но сега дори няма да ми бъде необходимо да бягам, за да победя.
-Ти приказваш много, драги зайко! Време е да почнем състезанието.
Знакът бе даден и костенурката се задвижи бавно, както беше свикнала, по каменистата пътека.
А заекът се изтегна на тревата и каза:
-Аз имам достатъчно време – мога и да си подремна. В това обзалагане лесно мога да победя и не ми се ще да тръгвам с една костунерка. Хайде, поемай, ще ти дам голяма преднина!
Костенурката не каза нищо. Тя напредваше бавно по пътеката, без да се спира.
А заекът си почивá и се забавлява сред тревата на ливадата до насита. Когато видя, че костенурката е близо до целта, той се хвърли в лудешки бяг през полето. Ала уви, тръгна много късно и неговите усилия излязоха напразни. Костенурката с бавния си, но неспирен ход излезе победителка в състезанието.
На съперника си, задъхан и засрамен от претърпяното поражение, победителката каза:
-Видя ли, че съм била права? Драги зайко, за да победим в някое състезание, не е достатъчно само да бъдем бързи – трябва и да тръгнем точно навреме.

Exit mobile version