Listen to this article

Важно за Приказните хора – това не е приказка.

1040578_651_367

Екипът на „Пътят на Конника“ заедно с Европейска Асоциация за Аудиовизуални Комуникации има удоволствието да представи на Вашето внимание и да Ви покани на Първия международен фестивал „Славянска приказка“, посветен на Дмитрий С. Лихачов и на 1150 годишнината от създаването на славянската писменост и култура.

По време на фестивала ще се проведат състезания и конкурси в различни категории за телевизионни и кино филми. Също така участниците ще имат възможност да вземат участие в организирани творчески срещи и семинари, в които могат да обменят различни идеи и опит.
На 4-ти септемврй ( петък ) т.г. от 19.00 часа в Руския културно-информационен

център (РКИЦ) ,на ул. Шипка № 34 се открива III – я международен ТВ-кино фестивал „Славянска приказка „,вход свободен.

Заповядайте!

Президент на фестивала – проф.Димитър Димитров

Генерален директор – Елена Димитрова

Прочетете за събитието преди София

Велико Търново бе домакин на участници и гости в първия по рода си в Русия, България и другите европейски страни фестивал „Славянска приказка“. Международният форум за кино и ТВ филми, на името на академик Дмитрий Сергеевич Лихачов, е посветен на 1150-та годишнина от създаването на славянската писменост и утвърждаването на славянската култура в Евразийското пространство. Фестивалът се провежда от 12 до 14 септември, като целта на организаторите, един от които е фонд „Руски мир“, е да го направят ежегоден.

„Славянска приказка“ в столицата на Второто Българско царствоСевер.бг

В конкурсната програма участват повече от 300 филма„, заяви президентът на фестивала акад. проф. д-р Димитър Димитров. Директорът на кинофорума, режисьорът Елена Димитрова, представи журито и участниците.

На „Славянска приказка“ присъстват делегации от държави в Европа и Азия: от България, Русия, Македония, Сърбия, Беларус, Хърватия, Черна гора, Украйна, Казахстан, Молдова, Словения, Босна и Херцеговина и Китай. В журито са включени изтъкнати кинематографисти от различни школи и направления, а форумът е мястото за срещи, дискусии и контакти – полезни и перспективни за всички участващи, чието желание и интерес е да стимулират създаването на нови съвместни филмови и ТВ проекти.

Сред заглавията на утвърдени режисьори и сценаристи, свои дебютни филми представят и петима млади автори на молдовското кино.

Председателят на селекционната комисия и член на журито проф. Димитър Кабаиванов, киновед от Българската академия на науките, обяви, че над 40 са достойните за награда филми и те наистина заслужават да бъдат гледани.

„Славянска приказка“ в столицата на Второто Българско царствоСевер.бг

Има филми, които трябва да се видят – не само като художествени произведения, но и такива, които са повод за размишление и най-вече повод за дискусии за съвременното състояние на нашата култура и човечеството. Фестивалът се провежда за първи път и тепърва ще доказва своето място. Съвремието ни се определя като „глобално село“. Благодарение на медиите имаме достъп до много информация, но не винаги имаме информацията, за да стигнем до тези филми. И това е най-доброто, което може да се отбележи за този фестивал – че ще даде тази възможност.“, сподели председателят на комисията.

Проф. Кабаиванов изтъкна три от фаворитите си в документалните проекти – казахстанският филм „Аз и Я“, представящ исторически личности, свързани с Европа и Евразийското пространство, руският филм„Мечеть Парижской Богоматери“ (Джамията на Парижката Света Богородица) по мотиви на световно известния роман и цикълът „Третья мировая началась(Третата световна започна) на известния кинематографист Владимир Синелников.

Последният филм Кабаиванов определи като „най-любопитното и спорно нещо в политически и човешки план, което засяга всички, особено във връзка с много острата политическа ситуация, която е около Сирия и Близкия Изток„.

Повече за замисъла на филма разкри самият автор:

„Славянска приказка“ в столицата на Второто Българско царствоСевер.бг

С голяма отговорност дойдох тук. Разбирам, че светът се намира в такова положение, че „нитът“ може да се скъса и да стане много трагично. За мен е много важно, че моят филм го показват на фестивала. Мисля, че тук са се събрали хора, които разбират какво предстои в навечерието… Аз не идвам заради наградата! Иска ми се тази славянска част на цивилизацията да разбере, че тя не е встрани от събитията. Затова е много важно филмът да бъде видян от повече хора, които да се замислят над него и да го разберат. Аз нямам отговорите на въпросите, които поставям. И задачата ми не беше да давам отговори, а да дам възможност на хората да се замислят какво ни предстои. Затова фестивалът е много важно събитие, защото това, което става в България, е много важно, съдбовно. Включително и в тази част на Европа, която донякъде трябва да бъде спокойна. Това не е художествено явление, а обществено и, може би, политическо. И е много важно да ви стигнат силите да го продължите.

Като представител на домакините, директорът на Дирекция „Култура“ Нелина Църова благодари на организаторите на Фестивала, които ще предоставят филмите и в продължение на една година гражданите и гостите на Велико Търново ще имат възможност да ги гледат в Голяма зала на Общината, като входът за прожекциите ще е свободен.

„Славянска приказка“ в столицата на Второто Българско царствоСевер.бгЗа община Велико Търново е не само престижно, а истинско удоволствие, че този фестивал гостува във Велико Търново. Това е аспект от културния живот на Велико Търново, който има огромно значение. Стараем се да бъдем в крак с всички събития, които се случват в света, а една много важна част от тях е славянската култура и писменост, както и обмена на културни продукти със славянските страни. Точно този фестивал е акцент в нашата програма за кандидатурата за Европейска столица на културата през 2019 година, защото представя ролята на славянската култура в европейското културно наследство. Това е български принос в световните и европейски ценности и фестивалът „Славянска приказка” е най-доброто, което можем да представим в тази посока.

Киното е велико изкуство, защото носи послания на всякакви нива. То ни накара да се смеем, но ни задължава и да мислим. Благодарение на киното хората вземат много важни решения и за собствения си живот, и за съдбата на социума. Така че фестивалът“Славянска приказка” е нещо много ценно и хубаво. Ще се постараем да помагаме и в следващите години и за следващите издания. Ще се радваме да бъдем домакини още много години занапред на този фестивал, а ние разчитаме на вашата помощ и на вашата подкрепа във връзка с нашата кандидатура за Европейска столица на културата през 2019”, каза в заключение Нелина Църова.

След срещата гостите имаха възможността да разгледат забележителностите в столицата на Второто Българско царство и за пореден път да се убедят в топлото славянско гостоприемство, така добре познато и на тях.

Официалните резултати от конкурса на кинофорума ще бъдат оповестени от Председателя и членовете на журито на церемония при тържественото закриване на фестивала днес в София. Популярни дейци, с принос за културата и изкуството, ще получат медал „Д. С. Лихачов“, а специалните награди, чийто автор е известният български скулптор Богдан Бондиков са: за първо място (Гран при) – бронзов барелеф „Хелиос – бог на Слънцето“, за второ място – приз „Фракийски ритон“ и за класирания на трето място – статуетка-барелеф – „Конник“. Специалният приз е статуетка „Българска роза“. Лауреатите на фестивала във всяка номинация ще получат почетни дипломи.

„Славянска приказка“ в столицата на Второто Българско царствоСевер.бг

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.