Listen to this article

Половин бутилка масло

aМайка дала на сина си празна бутилка и банкнота от десет рупии и го изпратила в бакалията за растително масло. Момчето отишло, напели му масло, но на връщане паднало и изпуснало бутилката. Докато я вдигне, половината се изляла. Като видяло, че бутилката е полупразна, плачейки се върнало при майка си:
– Ах, половината бутилка е изгубена! Половината бутилка е изгубена!
Момчето много се разстроило.
След известно време майката изпратила в бакалията другия си син пак с бутилка и с банкнота от десет рупии. И на него му налели масло, но и той на връщане паднал и изпуснал бутилката. Пак половината масло се изляло. Като вдигнало бутилката, момчето се върнало при майка си много доволно:
– Виж, мамо, аз съхраних половината бутилка! Тя падна и можеше да се счупи. Маслото започна да се излива, можеше и всичкото да се излее, а аз съхраних половината!
И двамата дошли при майка си в едно и също положение – с полупразна бутилка, но единият плачел за празната половина, а другият бил радостен за останалото в нея.
След известно време майката изпратила в бакалията третия си син с бутилка и с банкнота от десет рупии. На връщане той също паднал и изпуснал бутилката, като при това разлял половината масло. Вдигнал бутилката и отишъл при майка си, както и втория син – доволен:
– Мамо, съхраних половината бутилка!
Освен с оптимизъм той бил изпълнен и с реализъм. Помислил си: "Е, какво, половината масло се изля, но нали половината остана." И казал:
– Мамо, ще отида на пазара, ще поработя добре цял ден, ще заработя пет рупии и ще купя останалото масло. До вечерта бутилката ще е пълна!

Проверете също

ПЕПЕЛЯШКА

Живял някога благородник, на когото първата съпруга починала и той се оженил повторно за надменна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.