Listen to this article

Външното и вътрешното

aЕдин цар, прекосявайки царството си със своите придворни, срещнал двама бедняци, облечени в парцали. Той веднага се спрял, слязъл от колесницата, поклонил им се доземи и ги разцелувал.
Придворните били оскърбени от тази постъпка на царя, унижаваща според тях царското достойнство. Те обаче не се решили да изразят своето недоволство. Тежестта, да обясни на царя неприличието на постъпката му, поел върху себе си неговият брат. Царят го изслушал и обещал да му отговори.
В този град имало такъв обичай. При гражданин, осъден на смърт, предния ден изпращали глашатай с тръба, който започвал да тръби под прозорците на дома му.
Същата вечер, когато царят се обяснявал с брат си, изпратил тръбач под прозорците на дома му. Той естествено се опечалил и цяла нощ не спал.
На сутринта заедно с жена си отишъл в царския дворец. Царят го приел във вътрешните си покои и казал: "Неразумни! Ти се изплаши от проповедника на моята воля, макар че не си направил нищо срещу мен, което да е достойно за смъртно наказание. Как можеш да ме учиш, когато аз отдадох предпочитание на бедните – проповедниците Божии, които по-гръмогласни от всяка тръба ми проповядват за смъртта и за страшното пришествие на моя владика, пред който аз греша безкрайно?"
Така сега, разобличавайки своето безумие – заключил царят, – по този начин ти се уплаши."
Но тъй като брат му изказал своето неудоволствие по съвета на придворните велможи, той не оставил и тях без разобличаване. Заповядал да направят четири сандъка, два от тях да позлатят отвън, а вътре да сложат смърдящи кости; а другите да намажат със смола, а вътре да сложат скъпоценни камъни.
Като приготвил това, царят извикал велможите и посочвайки сандъците, ги попитал: "Кои сандъци са подобри – позлатените или намазаните със смола?"
Велможите посочили първите. Царят заповядал да отворят и едните, и другите. Нещата станали ясни. Тогава Царят казал на велможите: "Знайте, че трябва да се обръща внимание на вътрешното и съкровеното, а не на външното. Вие се обидихте, когато се поклоних на зле облечените бедняци. А аз гледах с очите на разума, че те са честни и благородни по душа."

Проверете също

ПЕПЕЛЯШКА

Живял някога благородник, на когото първата съпруга починала и той се оженил повторно за надменна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.