Home » ПРИКАЗКИ » Сутрешна търговия

Сутрешна търговия

aЕдна сутрин Бахаудин Накшибанди дошъл на бухарския пазара с дълъг прът в ръка. Той започнал да вика с хриплив глас, докато не се събрала тълпа, породена от подобно поведение на човек с такава репутация и достойнство.
Когато се събрали стотици хора, недоумяващи какво да мислят или да правят, Бахаудин вдигнал своя прът и започнал да преобръща подносите със стока. Скоро бил обкръжен от купчини плодове и зеленчуци.
Емирът на Бухара изпратил човек в дома на Бахаудин, молейки го незабавно да се яви в двореца и да обясни поведението си.
Бахаудин отговорил:
– Заповядайте да съберат юристите, висшите придворни, министрите, военачалниците и най-знатните търговци награда!
Емирът и съветниците му решили, че Бахаудин е полудял. Като решили да изпълняват капризите му, докато не съумеят да го изпратят в Обителта на здравето, повикали изброените от Бахаудин.
Когато се събрали всички, Бахаудин влязъл в залата за приеми.
– Без съмнение – казал емирът – вие, високопочитаеми Бахаудин, разбирате защо сте тук. Знаете също и защо присъстват всички останали. Затова, моля ви, ка¬жете ни всичко, което трябва да кажете. Бахаудин казал:
– О, Височайши Врати на мъдростта! На всеки е известно, че поведението на човека се приема за показател на неговите ценности. При нас това е достигнало такава степен, че за да бъде един човек приветствай или одобряван, той трябва всичко на всичко да се държи по определен начин, независимо от това, какво е вътрешното му състояние. И обратното, ако човек просто прави нещо,
което подлежи на порицание, той бива порицаван.
Владетелят казал:
– Ние все още не разбираме на какво се опитвате да ни научите.
Бахаудин отговорил:
– Всеки ден и всеки час у всеки човек присъстват мисли и несъответствия, на които ако бъде дадена воля, те ще имат точно толкова пагубни прояви, колкото и моите на пазара. Моето учение се състои в това, че тези мисли и несъвършенство заради недостатъчно разбиране също вредят и задържат развитието на обществото и човека, както и ако той се държеше разюздано -даже повече.
– Какво е решението на проблема? – попитал владетелят.
Решението – казал Бахаудин – е в това, да се осъзнае, че хората трябва да станат по-добри вътрешно, а не просто да бъдат сдържани от обичая от прояви на гРубост и разрушение или да се поощряват да не ги проявяват.

Check Also

For the season, the Logan, Utah native (too bad Utes and Aggies) is hitting 75 percent of his passes for 1,718 yards. Ro

a backup plan, whether it is RG111 or someone else. „We were compensated in other …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *