Home » ПРИКАЗКИ » Спечеленият облог

Спечеленият облог

aЕдин селянин и жена му си имали крава. Тя щедро им давала мляко, масло и сирене, а те се грижели за нея по дежурство: Днес я хранел и поил мъжът, утре – жената, после пак мъжът, после пак жената и така нататък.
Веднъж обаче объркали реда и започнали да се препират кой от двамата е дежурен. След дълъг спор, решили да се обзаложат и който спечели облога – да почива този ден, а който загуби, веднага да се погрижи за кравата.
Облогът бил такъв – мъжът и жената да се надмълчават. Който пръв от двамата проговори – губи… Мълчали, мълчали, правели се, че не чуват мученето на гладното и жадно добиче, докато мъжът се съклетисал, станал и отишъл до кръчмата да пие една ракия.
В това време при жена му влезли крадци изнесли цялата покъщнина, натоварили я на някаква каруца и я откарали. Жената нищо не им казала, защото си помислела, че това са хора, изпратени от мъжа й, за да я принудят тя първа да проговори. Но не било така. Мъжът се върнал и от вратата се развикал:
–Ти луда ли си ма?! Срещнах цялата ни покъщнина, натоварена на някаква кола и хукнах насам, защото си помислих, че крадците са те убили. А ти седиш и мълчиш.
– Да, ама така спечелих облога. Ти пръв проговори! – радостно възкликнала жената.

Check Also

Юлия Mомчилова

  Юлия Mомчилова е музикант по образование и професия. Автор е на голям брой приказки, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.