Listen to this article

Рецептата на лекаря

aНякакъв човек се разболял и се обърнал към лекар за помощ. Докторът го прегледал, след което му написал рецепта. Болният твърдо вярвал на своя лекар. Върнал се вкъщи и в стаята, в червения ъгъл, поставил красив портрет или статуя на лекаря. След това седнал и изразил своята почит пред портрета или статуята. Три пъти се покланял, поставял в подножието цветя и за¬палвал благовония. След това изваждал предписаната му от доктора рецепта и започвал тържествено да чете на глас:
~ Две хапчета сутрин! Две хапчета вечер! Цял ден той продължавал да чете рецептата – и така Цял живот, защото твърдо вярвал в доктора. И все пак Рецептата не му помогнала.
Болният решил, че трябва да разбере повече за тази рецепта. И ето, той отишъл при лекаря и го питал: 
– Защо сте ми предписали това лекарство? Как ще ми помогне то?
Тъй като бил умен човек, докторът му разяснил: – Ето, слушайте. Това е вашата болест, а това – причината й. Ако приемате лекарството, което съм ви предписал, то ще отстрани из корен главната причина за болестта. Когато причината бъде отстранена, болестта ще изчезне от само себе си.
Болният си помислил: "Ах, колко чудесно! Колко е умен моят лекар! Неговите рецепти са толкова полезни!" Отишъл си у дома и започнал да се кара с всички съседи и познати, настоявайки:
– Моят лекар е най-добрият! Всички други доктори са безполезни!
И какво получава той с тези доводи? Той може да продължи да се сражава цял живот, но това изобщо няма да му помогне. Ако започне да пие лекарството обаче, този човек може да се освободи от болестта си, от нещастието си. Едва тогава лекарството ще му помогне.
Всеки свободен човек е подобен на лекаря. От състрадание той пише рецепта, дава съвети на хората, разказва им как може да се избавят от страданията си. Ако у хората се породи вяра у този човек, те превръщат рецептата му в свещено писание и започват да се карат с останалите вери, утвърждавайки, че учението на основателя на тяхната религия е най-висше. Никой обаче не се замисля за това, докато практикува учението, да изпие предписаното лекарство, за да излекува болестта. Вярата в лекаря е полезна, ако поощрява следването на съветите му. Разбирането на действието на лекарството също е благотворно, ако поощрява болния да приема лекарствата. Но без действителен прием на лекарство болестта не може да се излекува. Вие сами трябва да изпиете лекарството.

Проверете също

ПЕПЕЛЯШКА

Живял някога благородник, на когото първата съпруга починала и той се оженил повторно за надменна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.