Listen to this article

Как са произлезли мишките

aИмало едно много хитро дяволче, което се престорило на петнадесетгодишно момче и станало чирак в църквата. Слушало много и изпълнявало всичко така старателно, че владиката казвал:
– Не съм виждал досега друг толкова послушен чирак.
Дяволчето стояло спокойно пред олтара, но когато владиката започнел да кади с тамян и да чете Евангелието, то винаги излизало от църквата. Хората забелязали това и взели да говорят:
– Дядо владика, не виждаш ли, че твоят чирак не понася тамяна и Евангелието. Да не е някой дявол, престорен на човек.
Владиката много се чудел какво да направи и един ден решил да изпита чирака си. Преди службата заповядал да затворят плътно прозорците, а като влязат всички хора, да заключат вратите. Този ден и дядо Господ дошъл в църквата – изглеждал като другите белобради старци, та никой не го познал.
По едно време владиката отворил Евангелието и започнал да кади с тамян. Чиракът тръгнал бързо към вратата, но не могъл да я отвори. Дърпал дръжката, натискал с рамо, пък изведнъж се превърнал в прилеп и литнал към прозорците. Те обаче били здраво залостени. Тогава дяволът скочил на земята и приел истинския си образ. Започнал да се надува като мях и да почернява все повече и повече. Накрая се пръснал на стотици парчета, които се превърнали в мишки. Те се разбягали по пода на църквата да търсят дупки, където да се скрият. Така на този свят се появили мишките. Господ хвърлил след тях ръкавиците си и те станали на две котки, които започнали да ловят мишките. Затова котките са пухкави и меки, защото са от божиите ръкавици. Ама нали яли от дяволските мишки, станали лоши и пакостливи.
И досега е останало така. Кучето обича стопанина си и се радва да има много деца, с които да си играе. Котката пък иска да няма деца в къщата, че хората нея да държат в скута си. Когато се разболее стопанинът, кучето вие и плаче, а котката мърка и се радва. И ако се случи да попаднат с господаря си в ада, котката мъкне дърва за огъня, на който ври казанът с грешниците, а кучето носи вода в уста да го гаси. Затова кучето и котката не се понасят и все се гонят. Мразят се като куче и котка.

Проверете също

ПЕПЕЛЯШКА

Живял някога благородник, на когото първата съпруга починала и той се оженил повторно за надменна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.