Home » ПРИКАЗКИ » Има три типа слушатели

Има три типа слушатели

aВеднъж при Буда дошъл човек много културен, много образован и много учен. И задал на Буда въпрос. Буда казал: "Разбира се. Само че не мога да отговоря направо сега." Човекът се учудил: "Защо не можете да отговорите? Зает ли сте, или нещо друго ви пречи?" Той бил много важен човек, добре известен в цялата страна и, разбира се, се почувствал обиден, че Буда е толкова зает и не може да му отдели малко време.
Буда казал: "Не, не е там работата. Имам достатъчно време, но сега вие няма да сте в състояние да възприемете отговора." "Какво имате предвид?" "Има три ти¬па слушатели – казал Буда. – Първият тип е като гърне, обърнато с дъното нагоре. Може да се отговаря, но нищо няма да влезе в него. Той е недостъпен.
Вторият тип слушатели е подобен на гърне с дупка на дъното. Той не е обърнат с дъното нагоре, намира се в правилно положение; всичко е, както трябва да бъде, но на дъното му има дупка. Затова изглежда, все едно се пълни, но това е само за миг. Рано или късно водата ще изтече и то отново ще се изпразни. Очевидно само на повърхността изглежда, че нещо влиза, но всъщност нищо не влиза, защото нищо не се задържа.
И накрая, има трети тип слушатели, които са като гърне, което не е обърнато с дъното нагоре и не е с пробито дъно, но което е пълно с отпадъци. Водата може да влезе в него, но в момента, в който влезе, веднага загнива.
Вие принадлежите към третия тип. Затова ми е трудно да ви отговоря направо сега. Вие сте пълен с отпадъци, тъй като сте толкова знаещ. Това, което не сте осъзнали, не сте познали – това са отпадъците."

Check Also

Юлия Mомчилова

  Юлия Mомчилова е музикант по образование и професия. Автор е на голям брой приказки, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.